• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 34,4372   34,4992
EURO 36,3826   36,4482
       
Özlü Sözler
İstemek "istiyorum" demek değil, harekete geçmektir. (A.Maurrois)
Son Ziyaretçi Yorumları
Orhan Torrun
hasan gedik babamın asker arkadaşı idi. 2015 yılında sütlaç köyünde babam ile ziyaret ettik. bir göl kenarında balık yaptırmıştı. çocuğu yoktu. buna çok üzülüyorrdu. babam epeydir ulaşamıyorrmuş. listede gördüm. sanırım vefat etmiş. babam 1940 doğumlu. sanırım o da aynı. allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. sağlıcakla kalın


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Reklam
DOMALAN


                                                         En değerli Mantar

                                          Domalan-keme- yada  Trüf mantarı


Türkçe de 'domalan' adı verilen, bilimsel sınıflandırmada 'Tuberaceae' familyasına giren bu toprakaltı mantarına bazı yerlerde keme mantarı da denir. Aslında adı ne olursa olsun trüf mantarıdır o.  Dünyada 70 kadar çeşidi var. Bunlar içinde en değerli olanı kara elmas olarak da anılan siyah Trüf. italyan mutfağının en önemli ve değerli unsurlarından biri, yetiştirilmesi çok zor olan bir mantar çeşidi. Ağaç kökleri arasında yetişen ve şeklini yetiştiği topraktan alan trüf mantarını bulmak aynı zamanda çok da zahmetli. En beğendiği yer ise meşe ve kestane ağaçlarının kökleri ve kurak bölgelerdeki nemli topraklar. Değeri açısından zaman zaman altınla boy ölçüşen trüf mantarı, pek çok gurmenin de vazgeçemediği bir lezzet.
Trüf mantarı karbonlu besinleri doğrudan topraktan edinemiyor, şeker ya da organik asitleri ağaç köklerinden emerek paylaşıyor. kök diplerinde yeryüzünden 10-15 santim kadar aşağıda gelişip serpiliyor. Eğer zamanında keşfedilip toplanmazsa çürüyüp yok oluyor.
Trüfün gelişip serpilmesi için çok hassas bir doğal denge gereklidir. Gelip geçen yaz sağanakları, Trüf için gerekli ideal nemi sağlıyor. Çok kuru, yağmursuz yaz ayları ise belirli oranda neme ihtiyacı olan Trüf'ü kurutuyor.
Fransa, italya ve ispanya, dünyadaki en kaliteli trüf'ü üreten ülkeler.

Trüf mantarı, 15 gr ve 20 gr olarak, çiğ halde yemeğin üzerine rende ediliyor. Trüfün  kendine özgü, çok tipik ve keskin kokusunu size tam olarak anlatabilmem mümkün değil. Uzmanlar, trüfün içerdiği kompleks aromaları sarmısak, saman, bal ve baharat karışımı olarak tanımlıyor. Bu yıl yağışların da bol yağmasından dolayı köylülerimiz yaklaşık 2 aydır hemen hemen her gün domalan toplamaya gidiyorlar…Genellikle köyümüzde  yağışlar iyi giderse 15 nisan 15 mayıs arası bulunabiliyor....

                                                                                                                    30/04/2023

                                                                                                                                                              

 

Bu mantar elmas gibi

 

Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarı kabul edilen beyaz trüf mantarı, kasımda İtalya'nın Toscana bölgesindeki Alba kentinde düzenlenen bir müzayedede 750 gramlık beyaz trüf mantarı 143 bin avroya (243 bin YTL) satıldı. 77. Uluslararası Beyaz Trüf Mantarı Festivali'nde düzenlenen açık artırmada satılan mantar, Alman, İtalyan ve ABD'li alıcılarla çetin bir yarışa giren Hong Kong'lu alıcılarda kaldı. Müzayedeye çıkarılan diğer trüf mantarlarıysa toplam 364 bin 600 avroya (618 bin YTL) satıldı. Toprağın altında doğal olarak yetişen, dünyanın en lezzetli ve en değerli mantarı olarak kabul edilen beyaz trüf mantarı sadece kasım ayında yetişiyor. Bu mantar cinsi, yüzeyden görünmediği için, özel eğitilmiş köpekler ve domuzlar tarafından bulunabiliyor…

                               Gazetelerden.......

 

 

Sütlaç Köyü - Dinar Afyon  

© Copyright 2023  V4.3 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Scripti | Köy Web Sitesi


Top